Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Studiul flavonoidelor din 3 varietăți (albus, roseus și cyaneus) de isop Hyssopus officinalis L.

Show simple item record

dc.contributor.author Calalb, Tatiana
dc.contributor.author Golub, Alexandrina
dc.date.accessioned 2025-03-24T14:34:07Z
dc.date.available 2025-03-24T14:34:07Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation CALALB, Tatiana; GOLUB, Alexandrina. Studiul flavonoidelor din 3 varietăți (albus, roseus și cyaneus) de isop Hyssopus officinalis L. = Study of flavonoids from 3 varieties (albus, roseus and cyaneus) of hysop Hyssopus officinalis L. In: "Facultatea de Farmacie – şase decenii de inovaţie şi progres", congresul farmaciştilor cu participare internaţională (10; 2024; Chişinău): mater. congr. al X-lea al farmaciştilor din Rep. Moldova cu particip. internaţ. dedicat aniversării de 60 de ani de la fondarea Facultății de Farmacie a USMF "Nicolae Testemițanu", Chişinău, 22-23 noiembrie 2024. Chişinău: Imprint Star, 2024, pp. 316-318. ISBN 978-9975-3619-8-9. en_US
dc.identifier.isbn 978-9975-3619-8-9
dc.identifier.uri https://farmaciesociala.usmf.md/sites/default/files/inline-files/Materialele%20congresului%20al%2010-lea_AFRM_22-23.11.2024.pdf
dc.identifier.uri https://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/30168
dc.description.abstract Introducere. Isopul H.officinalis L. de-a lungul anilor era cunoscut pentru uleiurile volatile valoroase. Studiile din ultimele decenii demostrează prezența altor clase de compuși chimici utili, inclusiv flavonoidele [1]. Dintre flavonoide este menționată diosmina, cu prorietăți venotonice, indicate în terapia insuficienței venoase, a crizelor hemeroidale și menținerii sănătății capilarelor [2]. Scopul lucrării: Studiul chimic al flavonoidelor în diferite organe ale plantelor la 3 varietăți (albus, roseus, cyaneus) de isop H. officinalis, cultivate în Republica Moldova Material și metode. În calitate de material biologic au servit plantele din Colecția de plante medicinale și aromatice a IGFPP (USM) de la 3 varietăți de isop albus, roseus și cyaneus. Pentru studiul chimic al flavonoidelor au fost obținute extractele hidroalcoolice din frunze, caliciu, flori, și părți aeriene. Analiza calitativă a fost efectuată pe CSS, developate cu reactivul Neo, iar dozarea s-a efectuat spetrofotometric în recalcul la diosmină și rutozidă [3]. Rezultate. Cromatogaramele au fost plasate în două sisteme de separare. Analiza vizuală a cromatogramelor în lumina vizibilă și lumina UV 366 nm denotă prezența spoturilor identificate: rutozida (Rf=0.19), diosmina (Rf=0.24), hiperozida (Rf=0.40), izoquercetina (Rf=0.44), quercetina (Rf=0.93). Menționăm că diosmina a fost identificată în toate extractele analizate la var. roseus și cyaneus, iar la var. albus, doar în caliciu și părți aeriene. Spoturi de rutozidă și hiperozidă marcate în toate extractele, cu excepția celor din flori la var. albus și cyaneus. Spoturi de izoquercetină lipsesc în toate extractele la var. albus. Au mai fost observate 3 spoturi neidentificate cu valoarea Rf-urilor: 0.42, 0.55, 0.95 în toate extractele studiate la 3 varietăți. Studiul cantitativ în recalcul la diosmină demonstrează variația conținutului (mg/ml) de flavonoide de la 0.074 în corola la var. cyaneus până 0.639 în flori la var. roseus. Analiza datelor arată că, la toate varietățile, florile se evidențiază cu cel mai mare conținut (în descendență): roseus – 0.639; cyaneus – 0.497; albus – 0.433, iar cele mai mici cantități în corola florii (respectiv) – 0.109; 0.074: 0.162. Comparativ, la toate varietățile conținutul de falvonoide corelează cu organul plantei în următoarea consecutivitate (cu mici excepții): cea mai mare concentrație în flori, urmate de frunze, părți aeriene, caliciu și corolă. Concluzii. Studiul chimic al flavonoidelor denotă că toate extractele analizate din frunze, caliciu, corolă, flori și părți aeriene la 3 varietăți de isop conțin flavonoide, doar cu unele diferențe calitative și cantitative. Florile la toate varietățile au fost marcate cu conținut major de flavonoide, plantele var. roseus și cyaneus au fost evidențiate cu cele mai mari valori a conținutului de flavonoide. en_US
dc.description.abstract Introduction.HyssopH.officinalis L. is known for its valuable volatile oils through various pharmacological properties over the years and scientifically proven. Studies in recent decades demonstrate the presence of other classes of beneficial chemical compounds, including flavonoids [1]. Among the flavonoids, diosmin is mentioned with venotonic properties, indicated in the therapy of venous insufficiency, the maintenance of capillary health and the treatment of hemorrhoidal crises [2]. Aim of the study. Chemical study of flavonoids in different plant organs of 3 varieties (albus, roseus, cyaneus) of Hyssop H. officinalis, cultivated in the Republic of Moldova. Material and methods. As biological material served the plant from the IGFPP (USM) Collection of Medicinal and Aromatic Plants of 3 Hyssop varieties albus, roseus and cyaneus. The hydroalcoholic extracts of leaves, calyx, flowers, and aerial parts for the chemical study of flavonoids were obtained. The qualitative analysis was carried out on CSS, developed with the Neo reagent, whereas assay was carried out spectrophotometrically in recalculation with diosmin and rutoside [3]. Results. The chromatograms were placed in 2 separation systems. Analysis of the chromatograms in visible light and UV 366 nm light reveals the presence of the identified spots: rutozide (Rf=0.19), diosmin (Rf=0.24), hyperoside (Rf=0.40), isoquercetin (Rf=0.44), quercetin (Rf=0.93). We note that diosmin was identified in all the analyzed extracts of roseus and cyaneus varieties, whereas in the albus, only in calyx and the aerial parts. Rutioside and hyperoside spots were labeled in all extracts, except from flowers in the albus and cyaneus varieties. Isoquercetin spots were missing in all extracts of the albus variety. Another 3 unidentified spots with Rf values: 0.42, 0.55, 0.95 were observed in all extracts of 3 studied varieties. The quantitative study in the recalculation of diosmin shows the variation in the content (mg/ml) of flavonoids from 0.074 in the corolla of the cyaneus variety to 0.639 in flowers of the roseus variety. The data analysis shows that in all varieties, flowers show the highest content(in descent): roseus- 0.639; cyaneus- 0.497; albus - 0.433, and the lowest amounts in the corolla of the flower (respectively) - 0.109;0.074: 0.162. Comparatively, in all varieties the content of flavonoids correlates with the plant organ in the following decreasing sequence (with minor exceptions): highest concentration in flowers, followed by leaves, aerial parts, calyx and corolla. Conclusions. The chemical study of flavonoids shows that all the analyzed extracts from leaves, calyx, corolla, flowers and aerial parts of 3 varieties of hyssop contain flavonoids, but there are some qualitative and quantitative differences. The flowers of all varieties were marked with major flavonoid content. Plants of the roseus and cyaneus variety were highlighted with the highest values of flavonoid content. en_US
dc.publisher Instituţia Publică Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof Congresul al X-lea al farmaciștilor din Republica Moldova cu participare internațională “Facultatea de Farmacie – Șase decenii de inovație și progres” dedicat aniversării de 60 de ani de la fondarea Facultății de Farmacie a USMF „Nicolae Testemițanu” și 90 de ani de la nașterea profesorului universitar, dr. hab. șt. farm., m.c. al AȘM Vasile Procopișin Chișinău, Complexul Sociocultural USMF „Nicolae Testemițanu”, Chişinău, 22-23 noiembrie 2024 en_US
dc.subject hyssop en_US
dc.subject flavonoids en_US
dc.subject diosmin en_US
dc.subject quantitative analysis en_US
dc.subject qualitative analysis en_US
dc.subject.ddc CZU: 582.949.2:547.97 en_US
dc.title Studiul flavonoidelor din 3 varietăți (albus, roseus și cyaneus) de isop Hyssopus officinalis L. en_US
dc.title.alternative Study of flavonoids from 3 varieties (albus, roseus and cyaneus) of hysop Hyssopus officinalis L. en_US
dc.type Other en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics