Introducere. Din speciile genului Helichrysum (familia Asteraceae), pe teritoriul
Republicii Moldova sunt răspândite: H. arenarium (L.) Moench, cu tradiție în
etnomedicină ca plantă medicinală cu proprietăți coleretice și H. italicum (Roth) G. Don,
mai puțin studiată, introdusă recent (a. 2022) în colecția Centrului Științifico-Practic în
Domeniul Plantelor Medicinale (CȘPDPM) a USMF „Nicolae Testemițanu”.
Scopul lucrării. Evaluarea compușilor polifenolici în diverse organe (folia, herba, flores)
recoltate de la speciile genului Helichrysum (H. arenarium și H. italicum).
Material și metode. De la două specii ale genului Helichrysum au fost recoltate: folia,
herba, flores, pentru H. arenarium recoltate din flora spontană și H. italicum – din colecția
CȘPDPM. În calitate de extragent s-a utilizat alcool etilic 60% și metilic, în raport de 1:10,
prin macerare la rece (4oC), timp de 7 zile consecutive. Conținutul total de polifenoli s-a
determinat la spectrofotometrul SPECORD 200, la lungimea de undă 765 nm, după
metoda Folin-Ciocalteu, rezultatul fiind exprimat în mg acid galic/g [1].
Rezultate. Totalul de polifenoli se prezintă cu un conținut mai înalt în extractul etanolic
60% pentru H. arenarium (folia - 42.25, flores - 39.77, herba - 32.78) și mai scăzut în
extractul metanolic (folia - 39.78, flores - 36.34, herba - 30.79). Pentru produsele din H.
italicum constatăm devieri nesemnificative, cu conținut mai mare în extractul etanolic
60% (folia - 29.23; flores-27,07; herba - 26,42) urmat de extractul metanolic (folia - 26.34;
flores - 25.41; herba - 24.42) mg AG/g
Concluzii. Rezultatele studiului indică că conținutul de compuși polifenolici în speciile
genului Helichrysum diferă în dependență de produsul vegetal utilizat(folia, herba, flores),
cu un conținut mai înalt în frunze; cât și de natura extragentului (alcool etilic și metilic),
cu extracție maximală în alcool etilic 60%.
Introduction. Among the species of the genus Helichrysum (family Asteraceae), H.
arenarium (L.) Moench, with traditions in ethnomedicine as a medicinal plant with
choleretic properties andH. italicum (Roth) G. Don, less studied, recently introduced (2022)
in the collection of the Scientific and Practical Center for Medicinal Plants (SPCMP) of
Nicolae Testemițanu of SUMPh.
Aim ofthe study. Evaluation of polyphenolic compounds in various plant organs (folia, herba,
flores) harvested from species ofthe genusHelichrysum (H. arenarium and H. italicum).
Material and Methods. Two species of Helichrysum were harvested: folia, herba, flores, for
H. arenarium - collected from wild flora and H. italicum - from the collection of SPCMP. As
an extractant, 60% ethyl alcohol and methyl alcohol were used in a ratio of 1:10, by cold
maceration (4oC)for 7 consecutive days. The total polyphenolic content was determined by
using the spectrophotometer SPECORD 200 at wavelength 765 nm operating with the
Folin-Ciocalteu method, the result being expressed in mg gallic acid/g [1].
Results. Total polyphenols are higher in the 60% ethanolic extract for H. arenarium (folia –
42.25, flores – 39.77, herba – 32.78),) and lower in the methanolic extract (folia – 39.78,
flores – 36.34. herba – 30.79). For H. italicum products we find insignificant deviations, with
a higher content in the ethanolic extract 60% (folia – 29.23, flores – 27.07, herba – 26.42)
followed by the methanolic extract (folia – 26.34, flores – 25.41, herba – 24.42) mg AG/g
Conclusions. The study’s results indicate that the content of polyphenolic compounds in
Helichrysum species differs according to the plant product used (folia, herba, flores), with a
higher content in leaves, as well as on the nature of the extractant (ethyl and methyl
alcohol), with maximum extraction in ethyl alcohol 60%.